حجت الاسلام پناهیان با اشاره به رقابت درون گفتمانی در انتخابات اخیر مجلس:
دوران نزاع نظری اصولگرایی و اصلاحطلبی تمام شده است/ما وارد دوران مسابقه برای رعایت تقوا شدهایم
انتخابات مجلس نهم را باید یکی از متفاوتترین انتخاباتهای برگزار شده پس از انقلاب اسلامی از حیث نیروهای موجود در صحنه رقابت برشمرد. در شرایطی که در انتخابات گذشته رقابت به گونهای رقابت غربگرایان و معتقدین به رویکردهای اسلامی در اداره امور جامعه بود، این انتخابات صحنه رقابتی شده میان مومنین به رویکردهای اسلامی در اداره کشور که بسیاری از آن به عنوان رقابت درون خانواده نظام یاد کردهاند. با این حال اصول حاکم بر رفتار سیاسی برخی از طرفهای رقیب در این انتخابات به نحوی بود که در مواردی رقابت را به دلخوری و کدورت مبدل کرده است.
به گزارش رجانیوز، حجت الاسلام و المسلمین علیرضا پناهیان، که مدتی است مباحث خود در هیئت محبین اهلبیت(ع) را به بحث دربارۀ «قدرت و معنویت» اختصاص داده است، جمعه شب به بررسی این موضوع و راههای برطرف کردن برخی کدورتها پرداخته و با اشاره به پایان انتخابات مجلس و بیان پیامهای انتخابات مجلس، «تقوا» را مهمترین نیاز کنونی فضای سیاسی جامعه دانست و گفت: «در انتخابات دور اول آنهایی که رای آوردند، کسانی بودند که شهرت به تقوا داشتند. معلوم میشود جامعه نیز تا حد زیادی به این نیاز پیبرده است.»
پناهیان با بیان اینکه تقریباً دوران نزاع نظری و اعتقادی میان اصولگرایی و اصلاحطلبی تمام شده است، و وارد منازعات عملی شدهایم و بیشتر به اخلاق عملی و تقوا نیاز داریم، گفت: «اصولگرایی به معنای معتقد بودن به اصول دیگر کافی نیست. اصولگرایی در نظر باید با تقوای در عمل تکمیل شود.» این استاد حوزه و دانشگاه، با اشاره به اهمیت و اثر حضور تقوا در عرصۀ قدرت و سیاست، گفت: «باید قدرت را با تقوا، تطهیر کنیم، قداست ببخشیم، و از آن در جهت خدمت به جامعۀ بشری استفاده کنیم.»
بخشهایی از سخنان مشاور نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها را در ادامه میخوانید:
اکنون صحنۀ نزاع بیش از آنکه در میدان نظر باشد، در میدان عمل است؛ بر خلاف قبل
• جامعۀ اسلامی ما که در مرحلۀ مقدمهسازی برای ظهور قرار دارد، از قبل از انقلاب مراحل و دورههای مختلفی را پشت سر گذاشته است. از دورۀ مبارزۀ اسلام با کفر تا مبارزۀ اسلام با لیبرالیسم.
• از یک زاویه در دورههای قبل، نزاع بین اصولگرایی و اصلاحطلبی در جریان بود، که غالبا جنبۀ نظری داشت، اما با این انتخابات معلوم شد مردم معطل دیدگاههای غربزدۀ اصلاحطلبان نشدهاند و نتایج انتخابات نشان دادن که ما از نزاع نظری بین اصولگرایی و اصلاحطلبی گذشتهایم و وارد دوران جدیدی شدهایم. ما وارد دوران مسابقه برای رعایت تقوا شدهایم.
• الان از جهت نظری اصولگرایی فراگیر شده است و کمتر کسی در مورد اصول تردید دارد. الان دیگر باید دید اصولگراها در مقام عمل چه میکنند؛ و در حقیقت «تقوا» است که عمل و رفتار انسان را کنترل میکند. پس نزاعها به سمت داشتن یا نداشتن تقوا جهت پیدا کرده است. در نتیجه به تقوای بیشتری نیاز داریم و باید هرچه بیشتر قدرت به دست انسانهای باتقواتر بیافتد.
• در انتخابات دور اول آنهایی که رای آوردند، کسانی بودند که شهرت به تقوا داشتند. معلوم میشود جامعه نیز تا حد زیادی به این نیاز پیبرده است.
• اصولگرایی به معنای معتقد بودن به اصول دیگر کافی نیست. «اصولگرایی در نظر» باید با «تقوای در عمل» تکمیل شود.
• کلمۀ اخلاق بار معنایی تقوایی را ندارد و چه بسا بعضیها پشت سر اخلاق بیایمانی خود را پنهان کنند و دنبال اخلاق سکولار باشند. ضمن آنکه اخلاق نیاز ما را به تقوا برطرف نمیکند.
بررسی مفاهیم و مصادیق سیاسی از زاویۀ تقوا، نیاز امروز فضای سیاسی ما
• امروز ما نیاز داریم بسیاری از مفاهیم و مصادیق را از زاویۀ تقوا مورد بازنگری قرار دهیم. تحزب را باید از زاویۀ تقوا بازنگری کنیم. دادن پستها و سپردن مسئولیتها را باید از ناحیۀ تقوا بررسی کنیم. مثلا ممکن است شخصی برای کاری صلاحیت بیشتری دارد ـ یعنی برای خدمت مردم توانایی بیشتری دارد ـ اما از منِ مدیر خوشش نمیآید ولی اهل کار و همکاری است و با کمی گفتگو میتوانیم با هم همکاری کنیم. یک مدیر باتقوا در این شرایط چگونه عمل